Wat zijn en doen vitaminen?

Wat zijn vitaminen?

De Poolse biochemicus Casimir Funk ontdekte in het begin van de vorige eeuw dat sommige stoffen die stikstof bevatten onmisbaar zijn om sommige ziekten te voorkomen (bijvoorbeeld beri-beri). Funk noemde deze stoffen vitaminen, een combinatie van het Latijn ‘vita’ dat ‘leven’ betekent en ‘amine’ voor het aanduiden van een stikstofbevattende stof. Pas later werd bekend dat niet alle vitaminen stikstof bevatten maar toen was het al een begrip. Vitaminen worden meestal in twee groepen verdeeld: in vet oplosbare en in water oplosbare vitaminen. Er zijn dertien vitaminen: A, C, D, E, K en acht vitaminen B. Vitaminen hebben officiële namen, maar op verpakkingen van levensmiddelen kunnen verschillende benamingen voorkomen. Meestal worden vitaminen met een letter aangeduid. Van iedere natuurlijke vitamine bestaat een synthetische variant, maar de werking is niet helemaal hetzelfde vergeleken met de natuurlijke vitamine. Steeds meer wordt bekend dat het lichaam de natuurlijke vorm beter herkent en daardoor een optimalere werking heeft. Vitaminen worden ook wel essentiële micronutriënten genoemd, omdat ze dagelijks met de voeding moeten worden opgenomen voor het in stand houden van een optimale gezondheid en een normale groei en ontwikkeling.

Enkele vitaminen en de werking zijn:

Vitamine A

Voedingsbron: lever, vette zeevis, visolie, zeewier, boerenkool, wortelen, broccoli, abrikozen, groene en gele groente, abrikozen, melk, kaas en boter.

Werking: vorming van tandemail, houdt de huid en slijmvliezen gezond, beencelvorming, weerstand tegen infecties en verbetert het bloedbeeld.

 

Vitamine B1 (Thiamine)

Voedingsbron: vlees, eidooier, biergist, gierst, tarwe, volkoren meel, havermout, rogge, noten, pijnboompitten, zonnebloempitten, sesamzaad, peulvruchten, zilvervliesrijst, aardappelen, melk en avocado.

Werking: bevordert een goede spijsvertering, koolhydraat stofwisseling, positieve invloed op zenuwstelsel, hart en spieren.

 

Vitamine B2 (Riboflavine)

Voedingsbron: volkoren graanproducten, wilde rijst, melk, kaas, groene bladgroente, broccoli, zuring, peulvruchten, noten, amandelen, vlees, vleeswaren, vis en eieren.

Werking: suikerstofwisseling, vorming rode bloedcellen en onderhoudt de gezondheid van spieren, botten, huid en ogen.

 

Vitamine C

Voedingsbron: spruitjes, broccoli, bloemkool, groene bladgroenten, peterselie, aardappelen, sinaasappel, citrusvruchten, rozenbottel, bessen en kiwi.

Werking: voorkomt infecties, verhoogt weerstand, vorming beenderen en tanden, wondgenezing, collageenbouw en is essentieel voor de aanmaak van adrenaline en andere hormonen.

 

Vitamine D

Voedingsbron: makreel, ei, levertraan en zuivel.

Werking: beendervorming, weerstand, zenuwstelsel.

 

Vitamine E

Voedingsbron: tarwekiemolie, zonnebloemolie, zonnebloempitten, sojaolie, sesamzaad, volkoren producten, spruiten, spinazie, alfalfa, eieren, noten en pindakaas.

Werking: beschermt tegen oxidatie, vorming rode bloedcel, vermindert cholesterolgehalte in het bloed, vertraagt ouderdomsproces, antistolling.

 

Vitamine K

Voedingsbron: spinazie, broccoli, bloemkool, rundvlees en olijfolie.

Werking: nodig voor aanmaak van stoffen die betrokken zijn bij het bloedstollingproces, belangrijk voor een goede leverfunctie en betrokken bij de aanmaak van botcellen.

 

Vitaminen vind je terug in alle huidverzorgende producten van Kurland.