WAT IS DE KRACHT VAN PELOÏDEN
Peloïden stamt af van het Griekse woord pelos, wat modder betekent. Peloïden is een veel gebruikte grondstof in diverse therapieën en lichaamsverzorgingsproducten. In wereld van kuren en wellness zijn peloïden beter bekend als modder, klei of leem. Klei bestaat uit velen verschillende mineralen en ontstond door afzetting van verweerde gesteentes in de laatste 65 miljoen jaren.
Naast zand als de grootste aandeel (korrels van; 0,02-2 mm) bestaat klei (Leem) uit slib (deeltjesgrootte; 002-,02 Mm) en klei (deeltjes kleiner dan 0.002 mm).
Bij de chemische Analyse is silicium in de kristalvorm de belangrijkste component. Daarbij bevat klei grote hoeveelheden ijzer(III) oxide, aluminium (III) oxide en Oxiden van magnesium, kalium en Calcium. De pH-Waarde ongeveer 8, en daarmee in het Alkalisch gebied.
Verantwoordelijk voor de therapeutische werking is vooral het fysisch-chemische gedrag van de zeer opzwelbare, fijn verdeelde kleimineralen. Ze kunnen grote hoeveelheden water, zuur en andere stoffen aan zich binden en opgeloste mineralen uitwisselen. Daarbij komt nog de mechanische invloeden, die bij het indrogen en eventueel vernieuwde bronnen van de klei (Leem) op de huid werkzaam worden.
Het gebruik van klei is al eeuwen bekend. Pastor Emanuel Felke (1856-1926) heeft als natuurgeneeskundige veel onderzoek gedaan naar het gebruik van klei in behandelingen. Met name het gebruik van kleibaden is mede door zijn behandelingen tegenwoordig populair in kuuroorden.
Het klei(Leem)bad is in tegenstelling tot de soortgelijke toepassingen Moor of Natuur-Fango een koude lichaamsbehandeling. Door de geringe warmtegeleiding van de klei (Leem) is er gelijk na het bedekken ervan een thermisch evenwicht actief en er wordt vervolgens van het lichaam geen warmte meer onttrokken. Aan de alkalische reagerende klei (Leem), kan de huid zuren afgeven en ontgiften. Tijdens het baden genereert de kracht van de klei een verhoogde toestroom van bloed in de inwendige organen, verbetert daar de stofwisseling en activeert de uitscheidingsfunctie van het lichaam.
Na het baden, schraapt men het overtollige klei (Leem) van het lichaam. Door zonlicht of warmte gaat het leem indrogen. Door vervolgens met de hand het klei van de huid af te wrijven en met water reinigt wordt doorbloeding gestimuleerd. Klei(Leem)
Wetenschappelijk is aangetoond dat door intensieve behandeling met Klei(Leem) het immuunsysteem versterkt wordt. Risico parameters in het bloed, zoals hoge lever, cholesterol of urinezuur waardes nemen af en de bloeddruk normaliseert. Het is daarom niet alleen belangrijk voor spontane goede gevoel.
Specials van klei:
Ingrediënten Klei:
Silicium (IV) oxide, IJzer (III) oxide, Aluminiumoxide, Kaliumoxyde, Natriumoxyde, Magnesium, Calciumoxide CaO, Mangaan (II) oxyde, Fosfor (V) oxide, Zwavel (VI) oxide