Wat is Ureum en wat doet het?

Wat is Ureum?

Ureum is een  lichaamseigen stof die wordt geproduceerd door de lever bij het afbreken van eiwitten. Ons lichaam gebruikt  ureum voor de vochtregulering in de nieren. Het te veel aan ureum wordt uitgescheiden in de urine.

Het gebruik van ureum voor huidverzorging heeft een eeuwenlange geschiedenis in de volksgeneeskunde. Ureum dood verschillende bacteriën. Door gebruik op de huid heeft het een beschermende werking. Vanaf de jaren 50 zie je dat Ureum meer en meer gebruikt gaat worden in cosmetische producten. Het Ureum wat tegenwoordig wordt gebruikt is niet afkomstig uit de nieren maar wordt gemaakt in een laboratorium.

Bij intolerantie en een droge huid (sebostase) heeft ureum een belangrijke toegevoegde waarde. Ureum is hydraterend en heeft naast de bescherming de eigenschap dat het de huid helpt om vocht vast te houden.

Voor de huid is ureum een belangrijke component. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een zeer droge huid tot 50% minder ureum bevat dan een gezonde en normale huid. Daarom wordt Ureum in veel gevallen toegevoegd in klinische crèmes. Zoals handcrème, voedende huid- en gezichtscrèmes. Deze crème worden door veel dermatologen voorgeschreven bij aandoeningen zoals eczeem, psoriasis, ichtyosis (schubbe- huid) en neurodermitis.

Ureum vind je ook terug in een aantal huidverzorgende producten van Kurland. Zoals de handcrème en de huidcrème “Pure” en “Med”.